Jezeli nie nastepuje rozdarcie materialu, przyczepnosc jest slaba.

Jeżeli nie następuje rozdarcie materiału, przyczepność jest słaba. W wypadku, gdy obserwuje się pewną skłonność do rozdzierania, Mówi się, że przyczepność jest dobra lub dość dobra w zależności od stopnia rozdzierania. Przyczepność materiału powoduje to, że pod działaniem siły następuje oddzielanie się obu powierzchni, przy czy m może ono następować pod działaniem różnych sił. Mając na uwadze tę różnicę pomiędzy przyczepnością a przylepnością ocenia się, że kauczuk naturalny posiada przyczepność bardzo dobrą, GR-M i GR-I dość dobrą, zaś GR-S w ogóle nie wykazuje przyczepności. Zastosowanie odpowiedniej techniki umożliwia zmianę tej własności; w jednym wypadku przyczepność powiększa się, w innym zaś zmniejsza się. Jak dotychczas nie udało się jednak uzyskać GR-S o dostatecznie dużym stopniu przyczepności. Największe trudności, jakie napotykano przy zastosowaniu GR-S, były spowodowane właśnie brakiem przyczepności. Stopień przyczepności GR-S w porównaniu z kauczukiem naturalnym jest niezmiernie mały. Jest to bardzo poważna wada gdyż większość metod produkcji różnych materiałów polega właśnie na wykorzystaniu tej własności. Jako środek pomocniczy zastosowano sklejanie za pomocą kauczuku naturalnego. [hasła pokrewne: fototapeta do kuchni , Fototapety do kuchni , Fototapety do restauracji ]

Powiązane tematy z artykułem: fototapeta do kuchni Fototapety do kuchni Fototapety do restauracji