Kącik architekta – CEDEI Nursery School / + K Arquitetos

Damien Murat & Thiago Mendes Szkoła żłobkowa CEDEI, zaprojektowana przez firmę + K Arquitetos, została stworzona z myślą o mieszkaniach miejskich i fasadzie przypominającej zakłady produkcyjne w okolicy, w której się znajduje.
Oddzielne budynki i przestrzenie, z których każdy ma swój szczególny i wyłączny cel.
administracja, przedszkole, pracownia, sale wielokrotnego użytku, knajpka i kuchnia itp..
są połączone szerokimi chodnikami, placami i skywalkami.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Jedną z funkcji, które zamierzaliśmy wdrożyć w tym projekcie, jest zaproszenie.
działań, które są przeprowadzane wewnętrznie, w każdym bloku, aby zostać rozszerzone na zewnątrz, między blokami.
Place (objęte lub nie) są strategicznie wdrażane, aby umożliwić spotkanie między różnymi grupami ludzi, którzy będą korzystać z tego obiektu, na przykład uczniowie w różnym wieku, nauczyciele, pracownicy szkół i rodzice.
cyrkulacja pierwszego piętra /.
Damien Murat & Thiago Mendes Przy projektowaniu tego projektu wzięliśmy pod uwagę fakt, że przestrzeń zewnętrzna i wspólna mają wysoki priorytet dla metody edukacyjnej Reggio Emilia przyjętej przez CEDEI, ze względu na ich znaczenie w fizyce, rozwój poznawczy dzieci.
Aby podkreślić wykorzystanie przestrzeni zewnętrznych, drugie piętro zostało zduplikowane.
I utnij.
w celu umożliwienia naturalnego oświetlenia i wentylacji na parterze.
krążenie na parterze /.
Damien Murat & Thiago Mendes Parter został zaprojektowany jako przedłużenie chodnika, który wchodzi do budynku administracji, tworząc mały zadaszony plac, aby przyjąć rodziców i uczniów, którzy przybywają do budynku.
Ma zbiorowy i publiczny .
cecha, płynność i przejrzystość oraz powszechne zastosowanie dla wszystkich użytkowników obiektu.
Na parterze mieści się warsztat, wspólny obszar, pomieszczenia do wielokrotnego wykorzystania, knajpka i kuchnia.
plac zabaw / .
Damien Murat & Thiago Mendes Obszary te są otoczone szkłem oraz płytami stalowymi i drewnianymi.
Szerokie zastosowanie szkła umożliwia naturalne światło docierające do parteru poprzez cięcia w dachu, oprócz podkreślenia wizualnej komunikacji działań wykonywanych w tych przestrzeniach.
klasa 01 /.
Damien Murat & Thiago Mendes Na pierwszym piętrze znajduje się bardziej prywatna i fragmentaryczna funkcja, administracja mieszkaniowa, żłobek i 10 klas, pogrupowane w 2 różne bloki, z których każdy ma centralnie umieszczoną toaletę.
Każdy klocek otwiera się na zewnątrz przez metalowe panele, które obracają się jak drzwi garażowe, umożliwiając zacienienie przestrzeni zewnętrznej,.
Mieszanie.
na zewnątrz i wewnątrz zgodnie z wymaganiami metody edukacyjnej Reggio Emilia.
klasa 02 /.
Damien Murat & Thiago Mendes Na dachu administracji i przedszkola znajduje się ogród ogrodniczy, który miesza się na horyzoncie z rodzimym lasem, który otoczy budynek.
klasa 03 /.
Damien Murat & Thiago Mendes Architekci: Keila Costa (+ K Arquitetos) Lokalizacja: S.
O Paulo, Brazylia Współpracownik: Carolina Tonetti Klient: SESC (The Social Services of Commerce) Projekt: Przedszkole CEDEI (Developed Child Center) Landscape Design: Luísa Projekt mebli Mellis: Flávia Pagotti Silva Projekt graficzny: Cássia Buitoni Rok budowy: 2011/2012
[podobne: pręty mosiężne, kasetony świetlne, wyposażenie stajni ]

Powiązane tematy z artykułem: kasetony świetlne pręty mosiężne wyposażenie stajni