Ze swiata architektury – Oasia Downtown / WOHA

Dzięki uprzejmości WOHA Oasia Downtown, zaprojektowanej przez WOHA, postanowiono stworzyć alternatywne zdjęcia komercyjnych wieżowców.
Łączy innowacyjne sposoby intensyfikacji użytkowania gruntów z tropikalnym podejściem, które prezentuje perforowaną, przepuszczalną, futrzaną, zieloną wieżę zieleni w samym sercu centralnej dzielnicy biznesowej Singapuru (CBD).
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
W odpowiedzi na sugestie klienta dotyczące posiadania odrębnych pokoi Soho, Hotel & Club, WOHA zastosowała podejście sandwich klubowy , tworząc serię różnych warstw, z których każda ma własny ogródek.
Wprowadzanie warstw podwyższonych poziomów terenu pozwala na zwielokrotnienie cennej, ale ograniczonej przestrzeni na parterze, tworząc hojne przestrzenie publiczne do rekreacji i interakcji społecznych w całym wieżowcu.
Dzięki uprzejmości WOHA Usytuowany w gęsto zabudowanym obszarze wieża wydziela swoje wewnętrzne przestrzenie i dynamiczne widoki, zamiast polegać na zewnętrznych widokach w celu zainteresowania wzrokiem.
Każdy ogródek nieba traktowany jest jako weranda miejska, osłonięta na wysokim poziomie przez poprzedzający ogródek nieba i otwarta dla przejrzystości formalnej i wizualnej.
Otwartość umożliwia również przepływ wiatru przez budynek w celu zapewnienia dobrej wentylacji krzyżowej.
Wentylatory wielkoobszarowe o dużej objętości niskiej prędkości (HVLS) są wbudowane jako kinetyczne rzeźby, które uzupełniają konstrukcję ogrodu nieba i zapewniają komfort cieplny.
W ten sposób przestrzenie publiczne stają się funkcjonalnymi, wygodnymi tropikalnymi przestrzeniami z zielenią, naturalnym światłem i świeżym powietrzem zamiast zamkniętych, zinternalizowanych klimatyzowanych przestrzeni.
Dzięki uprzejmości WOHA Landscaping jest szeroko stosowana jako architektoniczna obróbka powierzchni i stanowi istotną część palety materiałów rozwojowych, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, osiągając ogólny współczynnik zielonego plotu w wysokości 750%.
Formę budynku łagodzi żywa zielona fasada pnączy i roślin kwitnących, tworząc alternatywny wizerunek odróżniający się od okolicznych szklanych wież CBD, która jest tropikalna, urbanistycznie wrażliwa i humanistyczna.
elewacja Architekci: WOHA Lokalizacja: Singapur Zespół projektowy: Wong Mun Summ, Richard Hassell, Donovan Soon, Ang Chow Hwee, Dennis Kwek, Bernard Lee, Evelyn Ng, Christina Ong, Larissa Tan, Chen Shunann Klient: Daleki Wschód SOHO Pte Ltd Mechanical & Inżynier elektryk: Ranking i Hill (S) Pte Ltd, Ranking i Hill (S) Pte Ltd Inżynier budowlany i budowlany: Kierowca Levett Bucknall Inspektorzy Quantity: Sitetectonix Pte Ltd Powierzchnia brutto: 19 416 m2 Powierzchnia działki: 2 311,4 m.
Wysokość: 206,62 miliona AMSL Liczba kondygnacji: 30 kondygnacji Rozpoczęcie projektu: 01 lutego 2011 r.
Rozpoczęcie budowy: 01 lutego 2012 r.
Zakończono: kwiecień 2014 r.
(Szacunkowe) Koszt projektu: S 100 mln USD (szacunkowe)
[więcej w: projekt sklepu spożywczego samoobsługowego, koszt budowy domu pod klucz, studnia chłonna schemat ]

Powiązane tematy z artykułem: koszt budowy domu pod klucz projekt sklepu spożywczego samoobsługowego studnia chłonna schemat